Opis projekta

Kineziološki fakultet u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo provodi projekt „Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i promjena biomarkera starenja organizma“.

Jedan od ključnih ciljeva navedenog projekta je precizno i objektivno utvrditi na koji način i u kojoj mjeri zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost u sklopu programa trčanja te raznih fitness programa vježbanja može učinkovito „poništiti“ negativne posljedice povišene biološke dobi koje su rezultat modernog načina života (prekomjerna težina, nedovoljna tjelesna aktivnost, nezdrava prehrana, povišeni kolesterol, nedostatak sna, kronični stres, pušenje, itd.). Jedan od ciljeva također je i potaknuti svijest o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravih životnih navika u očuvanju zdravlja i produljenju kvalitetnog životnog vijeka kod građana grada Zagreba.

Provedba projekta podrazumijeva besplatne programe bavljenja tjelesnom aktivnosti za korisnike koji će se provoditi pod stručnim vodstvom školovanih voditelja. Planirano je da korisnici pojedinog ciklusa redovito sudjeluju u jednom od ponuđenih programa vježbanja 2 ili 3 puta tjedno kroz razdoblje od 3 mjeseca. Prije početka te nakon završetka svakog ciklusa predviđeno je testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kod svih korisnika u svrhu utvrđivanja rezultata bavljenja zdravstveno usmjerenom tjelesnom aktivnosti. Korisnici će dobiti potrebnu opremu za precizno praćenje njihovog kretanja i vježbanja (pedometri, pulsmetri i sl.).

Ciljana skupina korisnika navedenog projekta su teško dostupne skupine tjelesno neaktivnih građana mlađe, srednje i starije životne dobi koji uglavnom žive sjedilačkim načinom života zbog čega je kod njih znatno povećan rizik od raznih zdravstvenih tegoba uslijed nezdravog načina života.

Očekivani rezultati provedbe projekta „Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i promjena biomarkera starenja organizma“ su, između ostalog, značajan doprinos u poticanju zdravih životnih navika te u podizanju razine svijesti svih građana grada Zagreba o važnosti tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja te podizanje kvalitete života. Uslijed navedenog, može se zaključiti da će i jedan od rezultata također biti i smanjenje troškova zdravstvene skrbi kroz prevenciju nezdravog načina života. Ne manje važno, kao rezultat ovog projekta treba spomenuti i precizno utvrđivanje načina i mjere u kojoj redovita tjelesna aktivnost anulira negativne posljedice povišene biološke dobi, kao i brojne programe vježbanja te znanstvene radove koji će biti objavljeni kao rezultat ovog projekta. Programi vježbanja koji se tijekom projekta pokažu kao najučinkovitiji bit će ponuđeni građanima grada Zagreba u okviru budućih programa i inicijativa s ciljem promocije zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti te poticanja zdravog načina života u svrhu očuvanju zdravlja i produljenju životnog vijeka.