Opis projekta

Kineziološki fakultet u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo provodi projekt „Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost – Getfit4free“.

Ključni cilj ovog projekta je putem zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u sklopu programa nordijskog hodanja te fitness programa vježbanja (kružni i kardio programi), sa školovanim kadrovima te individualnim pristupom, učinkovito „poništiti“ negativne posljedice tjelesne neaktivnosti i sjedilačkog načina života radne populacije. Jedan od ciljeva također je i potaknuti svijest o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravih životnih navika u očuvanju zdravlja i produljenju kvalitetnog životnog vijeka kod građana grada Zagreba. U sklopu programa građani će, tijekom treninga, dobiti mnoge informacije o konkretnim pojedinostima ispravnog provođenja programa, praćenju individualnih smjernica tijekom treninga te savjete o ostalim aspektima važnim za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Provedba projekta podrazumijeva besplatne programe bavljenja tjelesnom aktivnosti za sudionike koji će se provoditi pod stručnim vodstvom školovanih voditelja. Planirano je da korisnici pojedinog ciklusa redovito sudjeluju u jednom od ponuđenih programa vježbanja 2 puta tjedno kroz razdoblje od 3 mjeseca.

Prije početka te nakon završetka svakog ciklusa predviđeno je testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti te utvrđivanje antropometrijskih i morfoloških mjera kod svih sudionika u svrhu izrade individualiziranih smjernica i preporuka za nastavak sudjelovanja u nekom od oblika tjelesne aktivnosti.

Očekivani rezultati provedbe ovog projekta su, između ostalog, značajan doprinos u poticanju zdravih životnih navika te u podizanju razine svijesti svih građana grada Zagreba o važnosti tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja te podizanje kvalitete života. Također, očekivani rezultat je svakako i dodatna edukacija svih sudionika projekta o pravilnom načinu vježbanja koji se javlja kao posljedica sudjelovanja u programiranom tjelesnom vježbanju.
Uslijed navedenog, može se zaključiti da će i jedan od rezultata također biti i smanjenje troškova zdravstvene skrbi kroz prevenciju nezdravog načina života te kvalitetniji život u Gradu Zagrebu.